”Oddsen matchar inte opinionsmätningarna”

Hos spelfirman Ladbrokes inte långt från Heathrow-flygplatsen i London är Matthew Shaddick en aning förbryllad.
Bakom honom rullar oddsen för hästkapplöpningar och fotbollsmatcher på en stor bildskärmvägg. På valdagen kommer det att vara brexitoddsen som tickar fram.

London
Shaddicks förvåning gäller att spelarna inte uppträder som de brukar inför EU-omröstningen.
På sin Ipad zoomar han in en tabell som visar hur oddsen för en brexit utvecklats den senaste månaden. Inte någon gång har spelarna trott på att landet verkligen ska lämna EU.
De nuvarande oddsen innebär att spelarna tror på en 70 procents chans att Storbritannien stannar kvar i EU. Att lämna-sidan skulle vinna har bara 30 procent chans.
Givetvis kan oddsen snabbt ändras – de har långsamt gått mer i brexits favör – beroende på händelseutvecklingen men den senaste månaden har 90 procent av alla pengar spelats på att folket röstar för att stanna.
Vilket gör Matthew Shaddick konfunderad då opinionsmätningarna visar på dött lopp.
– Normalt brukar oddsen backas upp av opinionsmätningarna, konstaterar han. Men inte den här gången.

Totalt räknar Ladbrokes med en omsättning på 24 miljoner kronor på spelet på EU-omröstningen. Räknar man ihop alla spelbolag så hamnar man på flera hundra miljoner kronor
Det är inte lika mycket som när Skottland röstade om sin självständighet men det kommer ändå att finnas med bland topp fem av alla politiska spel.

De mätningar som görs via telefon visar på en klar seger för att stanna kvar. Mätningarna som görs på nätet visar en knapp fördel för att lämna Matthew Shaddick

Faktum är att vadslagningsbolagen på senare år ofta varit bättre på att förutsäga valresultatet än opinionsmätningarna. Med ett notabelt undantag. När britterna höll parlamentsval förra året visade såväl spelbolag som opinionsmätningar på en minoritetsregering. I stället vann de konservativa klart.
– Vi hade mindre fel än opinionsmätningarna, säger Shaddick i ett försöka att försvara sig men tillägger sedan snabbt;
– Men vi hade ändå fel.

Den här gången misstänker han att spelarna har mer rätt än opinionsmätningarna.
– De mätningar som görs via telefon visar på en klar seger för att stanna kvar. Mätningarna som görs på nätet visar en knapp fördel för att lämna.
Men en Guardian-mätning nyligen visade fördel brexit.

Shaddick menar att Vote Leave trots allt har svårare att vinna de ekonomiska argumenten. De flesta experter är ense om att ett utträde påverkar Storbritanniens ekonomi negativt.
– I slutändan tror vi ändå att det är ekonomin som avgör.

En annan sak är valdeltagandet. Vote Leave-väljarna är mer motiverade att gå och rösta. Ladbrokes tror på ett valdeltagande strax över 60 procent. Avsevärt mycket lägre än de 85 procent som röstade i folkomröstningen om Skottlands självständighet. Ett riktigt lågt valdeltagande ökar chansen för en lämna-seger.

Avslutande kommentar

När Storbritanniens premiärminister David Cameron en kylslagen dag i slutet av januari 2013 lovade att britterna skulle få folkomrösta om fortsatt medlemskap eller inte, så såg han inte det som något stort risktagande.
Alla opinionsmätningar visade att majoriteten av britterna ville stanna kvar i EU.

Sedan dess har mycket hänt.

Kanske ångrar han i dag att han gick med på en folkomröstning för att försöka blidka EU-kritikerna inom sitt eget parti och hindra ett strömavhopp till EU-kritiska Ukip.

Torsdagen den 23 juni avgörs Storbritanniens öde. Men inte bara deras. Beroende på hur det går kan omröstningen få stora följder för hela Europa.
Den här gången presenterar de stora tv-bolagen inga vallokalsundersökningar när vallokalerna stänger klockan 22. Rösträkningen kommer att ta hela natten. Ett färdigt resultat väntas lagom till frukost på fredagen.

Som gjort för att sätta kaffet i vrångstrupen.

Wolfgang Hansson