”Tiotusentals jobb skulle försvinna”

När jag står inne på SE-bankens huvudkontor i London och tittar ut genom fönstret på den fantastiska utsikten mot St Pauls Cathedral är det inte svårt att förstå att den är det normala samtalsämnet. Men så är det inte dessa dagar.
– Risken för en brexit är det enda vi pratar om, säger Roger Gifford, chef för kontoret.

London
Det är sent på eftermiddagen när han tar emot i konferensrummet med den nästan löjligt vackra utsikten. Sekreteraren har ställt fram tekoppar och några kakor som Gifford ivrigt tar för sig av.
– Utan mitt afternoon tea skulle jag inte klara mig, säger han och skrattar.
Annars har de flesta lätt för att hålla sig för skratt i Londons finanskvarter. Inte för att affärerna går dåligt men för att framtiden är väldigt oviss.
London är i dag utan konkurrens Europas finansiella centrum. Det är här alla aktörer och en stor del av pengarna samlas. Vilket är ett skäl till att alla de svenska storbankerna har kontor i London.
Men det kan komma att ändras. Folkomröstningen om Storbritanniens eventuella utträde ur EU hänger som ett svart moln över London city.
– Ett utträde skulle ifrågasätta Londons roll. Jag tror inte det är någon överdrift att påstå att tiotusentals jobb kommer att försvinna i City ifall majoriteten röstar för ett utträde. Efter finanskrisen 2008 försvann 50 000 jobb.

Den erfarne bankmannen tar en klunk te och stryker bekymrat med handen över den kritstrecksrandiga kostymen.
– Vid en brexit måste många utländska banker fundera på var de ska ha sitt europeiska högkvarter. De finns gott om konkurrenter som ligger i startgroparna för att ta över.
Gifford nämner några.
– Frankfurt, Paris, Bryssel. I dag jobbar 200 000 i London city så det är ingen liten arbetsmarknad vi talar om.

Varje barriär som införs är något vi ogillar. Därför är det frustrerande när så mycket av debatten handlar om annat än de ekonomiska argumenten Roger Gifford

Skälet är att om Storbritannien står utanför EU så är det inte längre garanterat EU:s regler som gäller.
London är särskilt framgångsrikt när det gäller kapitalförvaltning. Rika privatpersoner och företag från hela världen parkerar sina pengar här eftersom de ser London som ett säkert ställe.
– Folk skulle leta efter andra alternativ om Storbritannien plötsligt skulle stå utanför EU.

roger gifford, politiker bankman storbritannien seb bank london, roger gifford, politiker bankman storbritannien seb bank london,
Roger Gifford med sin afternoon tea. FOTO: Peter van den Berg

Problemet för Gifford och hans kollegor är att ingen riktigt vet vad som skulle hända vid en brexit eftersom det tar flera år innan man vet vilken typ av nytt avtal som landet kan få med EU. Osäkerheten förlamar beslutsfattandet.
Gifford bedömer att den överväldigande majoriteten av dem som jobbar i City förordar att Storbritannien stannar kvar.
– Vi vill se fri handel och fria valutarörelser. Varje barriär som införs är något vi ogillar. Därför är det frustrerande när så mycket av debatten handlar om annat än de ekonomiska argumenten.

Men det är inte bara City som skulle påverkas utan även stora delar av den brittiska industrin. SEB-chefen tar den brittiska bilindustrin som exempel. Många utländska bilföretag har byggt fabriker i Storbritannien varifrån de framgångsrikt exporterar till resten av EU. Lämnar landet EU kan företagen tvingas betala tullar för export till EU och måste då fundera på om de ska flytta sina fabriker i stället. Redan har investeringar satts på vänt.
– Fler hinder är dåligt för business, säger Roger Gifford. Storbritannien kommer garanterat att förlora på kort sikt och kanske även på lång sikt.

De flesta britter förstår inte att resten av Europa är väldigt rädda för vad ett brittisk utträde ska föra med sig. Inte minst för att det skulle kunna gynna högerextrema grupper i deras hemländer som är EU-fientliga Roger Gifford

Personligen är han liksom många britter EU-skeptisk.
– Men vi tycker det är bättre att påverka EU inifrån än att stå utanför utan inflytande.
Han tror att även EU och framförallt länder som Sverige skulle förlora på en brexit.
– Sverige och Storbritannien är naturliga partners som varit goda allierade inom EU. En brexit skulle försvåra handeln mellan länderna.
Gifford tycker att britterna har en rätt självisk inställning.
– De flesta britter förstår inte att resten av Europa är väldigt rädda för vad ett brittisk utträde ska föra med sig. Inte minst för att det skulle kunna gynna högerextrema grupper i deras hemländer som är EU-fientliga.
Han plockar ännu en kaka från fatet.
– Det kan bli en svår tid för Europa.